Wie zaait zal oogsten

Lekker per groente gesorteerd oogst advies. En als je op de naam klikt zie je lekkere en verrassende recepten met die groente. In de loop van het jaar -als het oogsttijd is- worden nieuwe dingen toegevoegd.

Bindsla is een kleine slasoort die je net zo oogst als de botersla, rozet-sla en ijsberg-sla. Snij met een scherp mesje onder de krop door (zo dicht mogelijk tegen de aarde). Je merkt dan dat de sla op een stevige voet staat die je doormidden moet snijden. Tip: als je sla in een vochtige theedoek in de koelkast bewaart, blijft hij langer vers.

Botersla - zie Bindsla

Boerenkool De boerenkoolplant oogsten we op twee manieren. Vroeg in het seizoen worden alleen de onderste bladeren van de stronk geoogst. De onderste bladeren vergelen snel en door de bladeren tijdig te oogsten voorkomen we dat en wordt er niets verspild. De bladeren laten zich makkelijk afbreken door ze dicht bij de stronk vast te pakken en naar de grond toe te bewegen. Later in het seizoen wordt de hele stronk geoogst. Hiervoor ligt een takkenschaar klaar. Knip de stronk met de takkenschaar zo’n 15 cm boven de grond doormidden.

Cevenne uien Hoef je niet zelf te oogsten, dat doen wij voor jullie.

Courgette Pak de courgette vast en snijd met je andere hand voorzichtig het steeltje door. Kijk hierbij goed uit dat je geen andere delen van de plant raakt. De courgette kun je ook oogsten door de vrucht los te draaien. Wees ook hierbij voorzichtig met de rest van de plant, deze moet nog het hele seizoen vrucht dragen.

Knoflook Haal de bollen uit de grond door ze met een spitvork met kluit en al uit de grond te wippen.

Koolrabi Koolrabi groeit als het ware op een steeltje. Oogsten doe je door met een scherp mesje het steeltje onder de knol door te snijden. Dus het mesje dicht tegen de aarde aan.

Meiraap Je oogst de knolletjes van de meiraap door ze aan het loof uit de grond te trekken. Zoek mooie grote uit zodat de kleinere exemplaren nog even de tijd krijgen om door te groeien. Verwijder zo snel mogelijk het loof, dan blijven ze langer vers. Het loof kun je trouwens ook eten, zowel rauw in een salade als gestoofd.

Nieuw-zeelandse spinazie Van de Nieuw-Zeelandse spinazie kun je (zeker in het begin van het seizoen) zowel de stengel als het blad eten. Je kunt de toppen van de stelen oogsten door deze zo’n 20 cm in te korten. Dit kun je blijven doen. Vind je dat de stelen later in het seizoen de smaak naar beneden halen (dit is natuurlijk persoonlijk) dan kun je ook alleen het blad oogsten.

Paksoi Paksoi snij je met een mesje net boven de grond af, of je trekt haar voorzichtig met wortel en al uit de grond (dan is ze iets langer houdbaar).

Palmkool Van de palmkool oogsten we eerst de grote onderste bladeren. Het makkelijkst is om je oogstmesje met het lemmet tegen de stronk aan te leggen en naar beneden te snijden. Zo richt je het minste schade aan en kan de plant nog doorgroeien en extra oogst genereren.

Pluksla Oogst je net als snijbiet.

Raapsteel Pak een bosje raapsteel in je hand, snij met je andere hand zo dicht mogelijk bij de grond het bosje af, knippen kan ook. Wil je de raapsteel langer vers houden, dan kun je deze ook met wortel en al oogsten. Zet het bosje thuisgekomen in een glas met water. Om je een indicatie van de oogst hoeveelheid te geven, een bosje raapsteel heeft ongeveer een diameter van 8 cm. Je kunt de blaadjes met een elastiekje bij elkaar binden.

Rabarber Neem de steel onderaan stevig vast en draai deze een kwartslag, dan trekken. Met een scherp mes verwijder je ook de bladeren zodat je de lekkere stelen over houdt. Het blad aan de stelen laten zitten laat ze taai worden doordat de bladeren nog vocht zullen verdampen.

Radijs Oogst alsjeblieft eerst de grootste radijsjes uit het rijtje, de kleinere radijsjes krijgen dan de ruimte om nog door te groeien. Pak het loof zo dicht mogelijk tegen de aarde aan vast en trek de radijsjes aan het loof uit de grond. Tip: Verwijder als je thuis bent het loof, dan blijven de radijsjes langer hard.

Rammenas Wip de rammenas met de spitvork omhoog en trek ze aan het loof uit de grond. Als je thuis bent, verwijder dan zo snel mogelijk het loof, zo onttrekt het loof niet meer het vocht uit de knol zelf. Tip: Als je de rammenas in ijskoud water legt, blijft deze langer hard en behoudt zijn bite.

Rozetsla Zie bindsla

Rucola Rucola oogst je net zo als raapsteel. Pak een bosje rucola in je ene hand en snijdt met je andere hand zo dicht mogelijk bij de aarde het bosje af. Knippen kan uiteraard ook. Oogsten met wortel en al kan ook. Zet bij thuiskomst de rucola in een glas water en het blijft langer vers. Als er op het bord staat een bosje rucola, bedoelen we daarmee een bosje met een diameter van ongeveer 5 cm, duim en middelvinger naar elkaar toebrengen;-)

Snijbiet Pak een plukje snijbiet vast en snij de bladeren op ongeveer 3 cm boven de grond af. Niet te laag, zo blijft het groeipunt in tact en kun zich weer nieuwe bladeren ontwikkelen. Zo kunnen we de snijbiet wel 3 tot 4 keer oogsten.

SpinazieOok spinazie oogst je eigenlijk niet zo als rucola en raapsteel. Pak de blaadjes van de spinazie bij elkaar in je ene hand en snijdt met je andere hand de blaadjes zo dicht mogelijk bij de aarde af. Er liggen papieren zakjes voor je klaar in/bij de kas om de blaadjes in te stoppen.  

Tuinboon: De tuinboon is goed wanneer je de boonvorm goed in de peul ziet en de peul hard en strak is. Je kunt de peulen het beste oogsten door deze een aantal keren rond te draaien en dan met een kleine ruk van de plant te trekken. Zorg dat je een beetje tegendruk geeft zodat je niet de hele plant mee rukt. 

Venkel Snij met een heel scherp mes zo dicht mogelijk op (of zelfs in) de aarde de bol van zijn voet. Dit is een kleine uitdaging, want venkel is een hele stevige plant. Wist je dat je het loof van de venkel ook prima kunt eten?

Witlof Witlof telen is een bijzonder proces. Wij doen het voorbereidende werk, en jullie mogen dat thuis afmaken. In mei zaaien wij kleine zaadjes die onder de grond uitgroeien tot dikke pennen (wortels) en boven de grond een grote hoeveelheid groen loof geven. In november worden deze pennen gerooid. De pennen met loof laten we nog een aantal dagen op het land liggen zodat de energie uit het loof nog in de pennen kan trekken. Vervolgens wordt het loof van de pen gesneden en blijft alleen de pen over. En dan nemen jullie het proces over. De pennen krijgen jullie mee naar huis. Zet de pennen rechtop in een emmer (met de punt naar benenden). Vul de emmer met aarde tot aan de bovenkant van de pen. Het restje afgesneden loof mag boven de aarde blijven. Voeg een beetje water toe aan de emmer en zet deze op een koele donkere plek weg. Eind december / begin januari is de witlof klaar om te oogsten. Dit is een kwestie van het witlofkolfje van de pen snijden.

Wortel Duw een spitvork op zo’n 15 cm afstand parallel aan de rij wortelen recht in de grond. Wip de spitvork schuin naar boven en trek met je hand de wortelen aan het loof uit de grond. Je kunt de wortelen in de ton met water die hiervoor klaar staat nog even wassen. Het loof onttrekt vocht uit de worteltjes en kun je dus maar beter zo snel mogelijk verwijderen. Probeer het eens in soep of pesto te gebruiken.

IJsberg-sla Zie bindsla

Leesvoer

Lekker nieuws uit de duurzame gastronomie. Interviews, recepten, restaurant tips en wat avonturen. Geserveerd op de laatste vrijmibo van de maand. Gratis en voor niks.

Ja leuk, die wil ik!

Previous
Previous

Mosselen - Guiness - hazelnoot - salie - room

Next
Next

Vignarola - bruschetta zevenblad pesto