Dahl en pompoen soep, met pittige uienringen - Nigel Slater

Februari is de beste tijd van het jaar om deze soep te maken. Lekker de warm lunchen en meteen al je groenten binnen krijgen. Nigel Slaters zegt het zelf: “Door te leren eten met de eb en vloed van de seizoenen is mijn eten zoveel leuker en lekkerder geworden”. Dus maakte ik zijn dal- en pompoensoep uit The Kitchen diaries”.

Kleurrijke Dahl en pompoensoep met een stukje Naan.

Kleurrijke Dahl en pompoensoep met een stukje Naan.

De beste tijd van het jaar om deze soep te maken. Lekker de hele week warm lunchen en al je groenten binnen krijgen. Nigel Slaters zegt het zelf: “Door te leren eten met de eb en vloed van de seizoenen is mijn eten zoveel leuker en lekkerder geworden”. Dus maakte ik zijn dal- en pompoensoep uit The Kitchen diaries”. Nigel zegt dat je de pompoen in een grote pan water moet koken en dan uitlekken. Ik ben geobsedeerd om geen druppeltje smaak te verliezen van wat ik maak. Dus ik heb de pompoenen al’etuvee (stoven) gemaakt. Een techniek die @Chef Briffard bij Le Cordon Bleu me heeft geleerd, omdat het de kleur en smaak van eenvoudige groenten echt intensiveert.

Ingrediënten (voor vier personen)

A Soep maken

  • 1 sjalotje fijngehakt

  • 2 tenen knoflook fijngehakt

  • 2 cm gember wortel, geschild en geraspt

  • 225 gespleten linzen

  • theelepel kurkuma

  • 1 thee lepel sambal oelek of gemalen rode peper

  • koriander

B Pompoen stoven

  • 250 gr pompoen

  • klontje boter of eetlepel olie

C Topping

  • 2 uien

  • 2 eetlepels arachide of zonnebloemolie

  • 2 rode pepertjes

  • 2 tenen knoflook

Benodigdheden

Bakpapier

Pan met dikke bodem en deksel

Staafmixer of foodprcessor

Methode


A Dahl opzetten

Doe sjalot knoflook, gember in een pan met dikke bodem (en deksel), voeg de linzen toe mrt anderhalve liter water. Breng naar een kook, met vrolijke bellen. Zet het vuur laag en voeg de kurkuma en sambal toe. Deksel erop en twintig minuten laten sudderen.

B Pompoen ‘stoven’

Je doet de pompoen blokjes (05x0,5 cm) - het lukt ook met kleine stukjes wortel, rode biet, prei, raap, pastinaak, etc - in een pan. De grootte van de pan moet zo zijn dat de groenten (allemaal in dezelfde maat gesneden om een ​​consistente beet te krijgen) lekker tegen elkaar aan zitten en de volledige bodem bedekken. (Maar niet op elkaar liggen.) Voeg twee eetlepels water, een klontje boter of plantaardige olie en een snufje zout toe. Maak een ‘deksel’ door een cirkel van bakpapier af te snijden die in de pan past. We noemen dit een cartouche. Zet de pan aan de kook, laat de cartouche ongeveer 5 minuten intrekken. Als de groenten bijna de juiste consistentie hebben - gebruik een tandenstoker om te controleren - zet je het vuur hoog. Je wilt dat het water verdampt en de boter of olie om de groenten te carameliseren. Houd er rekening mee dat pompoenen snel van hard naar zacht gaan. Dus blijf geconcentreerd.

C Topping maken

`Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Op zacht vuur met de olie bakken tot ze gaan kleuren. Haal de pitten uit de rode peper en snijd in hele kleine stukjes. Pel en hak de knoflook. Voeg chili en knoflook bij de uien en laten bakken tot ze bruin zijn.

D Soep afmaken

Haal het deksel van de linzen na 20 minuten en kook vijf minuten door op een hoog vuur. Maak een gladde soep met de staafmixer, voeg de pompoenblokjes toe, roer de gehakte koriander erdoor en breng op smaak. Ik doe er altijd een paar drupjes azijn bij om de smaak nog iets spannender te maken. Lepel in warme borden en leg een lepel uien topping erop.

Previous
Previous

Minestrina tricolore - Marcella Hazan

Next
Next

Croissants aux Amandes