Tomaten Tarte Tatin

Vorig jaar was ik in Parijs in Les Philosophes, een stokoude zaak in de Marais. Hun tomaten tarte tatin is volgens Felicity Cloake - receptenschrijfster van The Guardian - de beste van de stad! Deze variant is vegan. Maar daar proef je niks van. “Plantforward’ heet dat.

IMG_9506.jpeg

Ingrediënten

  • 500 gram pomodori tomaten. Kies de meest vlezige tomaten die je kunt vinden.

  • 500 gr kerstomaten

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 knoflookteen, gepeld en in hele dunne plakjes gesneden

  • 3 tijm takken

  • 25 gr suiker

  • Snuf zout

  • 30 gr phase of plantaardige margarine

  • 2 theelepels sherry azijn

Voor het deeg:

  • Zelf maken: 200 gr bloem

  • 100 gr flora harde plantenboter of een ander merk. Uit de diepvries.

  • 3 gr zout

  • 2 eetlepels koud water

  • Of koop een pakje bladerdeeg origineel (met margarine) of

Benodigdheden

Koekenpan die in de oven kan, of een tarte Tatin pan / vorm met doorsnede 25 cm.


Methode

Als je het deeg zelf maakt, snijd de boter in kleine stukjes en meng met een paar keer pulsen in de keukenmachine tot een kruimelig deeg. Maak een bal, rol uit tot een plak van 2 cm dik en laat in de koelkast rusten onder plastic of aluminiumfolie.

tomaten voor ze de oven ingaan.

tomaten voor ze de oven ingaan.

Zet een pan met heet water (voldoende om alle tomaten in onder te dompelen) op tot het water kookt. Snijd een kruis in de kont van elke tomaat. Zet een schaal met ijskoud water klaar. Doe de tomaten in het kokende water. Na 30 seconden vis je ze eruit met een schuimspaan en dompelt ze in koud water. Dan haal je de velletjes eraf en snijdt de vleestomaten in de lengte doormidden. Doe de olijfolie in een koekenpan met de tijm en de knoflook en laat even sudderen. Doe de tomaten erbij een laat een paar minuten garen, zodat ze zachter worden en wat vocht verliezen.

Pak de tarte tatin pan, en smelt de suiker, zout, boter en azijn tot een caramel. Doe dit met geduld, op een laag vuurtje. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Leg op de caramel een paar takken tijm, een laurier blad en dan de tomaten in een mooi patroon. Sommigen met de snijkant boven en anderen beneden. Gebruik de kleine tomaten om de bodem helemaal mee te bedekken. Strooi zout en peper op de bovenkant. Vis de knoflook uit de pan waar de tomaten in zaten en doe erbij. Laat het vocht in de pan.

Zet de pan op het vuur en laat 5-10 minuten op een laag vuur bubbelen, totdat de caramel weer dikker wordt. Laat afkoelen. Zet ondertussen de oven op 200 graden.

Rol het deeg uit tot een dunne laag. Tussen keukenpapier is het makkelijkst. Als je kant en klaar deeg gebruikt plak je de plakjes aan elkaar. Kijk in de tomaten. Als er veel vocht in de pan drijft kun je het beste een beetje afgieten. Snijd het deeg in een cirkel een cm breder dan de pan. Leg op de tomaten en duw de randen naar beneden (om een mooie korst te maken aan de randen). Prik met een vork een paar gaatjes in de deeglaag. Zet in de oven voor dertig minuten. Snijd met een mes de randjes los en laat 5-10 minuten afkoelen. Leg een bord of plank op de pan en draai de hele boel om. Let op, er kan nog veel vocht uitlopen. Vang dat op, kook een beetje in en serveer als een jus. Serveer warm, strooi er wat kappertjes, verse tijm of zwarte olijven op.

Previous
Previous

Tomaten, knakwortel en tarator

Next
Next

Wortel ‘hummus’