Driedubbele gember cake

Dit is een recept uit The Kitchen Diaries van Nigel Slater, voor het eerst gepubliceerd in The Guardian. Mijn toevoeging van verse gember -waardoor het driedubbel is- en sommige kruiden zijn cursief, dus jij kunt beslissen wiens recept je volgt. (Ik las laatst dat het niet respecteren van iemands recept eigenlijk behoorlijk arrogant is en je ervan weerhoudt nieuwe dingen te leren).

Driedubbele gember cake. Origineel recept: Nigel Slater, foto: Sheila Struyck

Driedubbele gember cake. Origineel recept: Nigel Slater, foto: Sheila Struyck

Nigel zegt: “Ik ben best wel trots op deze cake. Licht krokant van boven en met een goede, open textuur, is licht, vochtig en delicaat gemberachtig. Het blijft een dag of twee goed als je het verpakt in aluminiumfolie. "

Ingrediënten (voor acht personen)

  • 250 g zelfrijzend bakmeel

  • 2 afgestreken theelepels gemalen gember

  • 1 theelepel kaneelpoeder

  • 1 afgestreken theelepel natriumbicarbonaat

  • een snufje zout

  • 200g stroop

  • 2 el siroop uit de gemberpot

  • 125 g boter

  • 3 blokjes stemgember op siroop (ongeveer 55 g)

  • 0,5 cm geraspte verse gember

  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper

  • mespuntje piment d'espellete

  • 2 volle eetlepels rozijnen

  • 125g donkere muscavadosuiker (bruine suiker in NL)

  • 2 grote eieren

  • 240 ml melk

Methode

Je hebt een vierkante cakevorm nodig van ongeveer 20-22 cm, aan de onderkant bekleed met bakpapier of bakpapier. (Ik heb 4 kleine ronde blikken gebruikt, in de hoop dat ik er een paar meer dan twee dagen zou kunnen bewaren)

Zet de oven op 180 ° C. Zeef de bloem met de gemalen gember, peper, piment, kaneel, natriumbicarbonaat en het zout. Doe de stroop, gembersiroop en de boter in een kleine steelpan en verwarm op laag vuur. Snijd de stemgember fijn en doe ze samen met de rozijnen en suiker erbij. Laat het mengsel een minuut zachtjes borrelen en roer het af en toe om te voorkomen dat het fruit aan de bodem blijft plakken.

Breek de eieren in een kom, giet de melk erbij en klop zachtjes om het ei te breken en door de melk te mengen. Haal het boter-suikermengsel van het vuur en giet het bij de bloem, roer zacht en stevig met een grote metalen lepel. Meng de melk en de eieren erdoor. Het mengsel moet lobbig zijn, zonder sporen van bloem. Voeg de geraspte verse gember toe.

Schep het mengsel in de bakvorm met antiaanbaklaag of bakpapier en bak 35-40 minuten. Het is gaar als je er een prikker insteekt en die komt er droog en schoon uit. Laat de cake in de vorm afkoelen, als je m niet meteen serveert. Wikkel m in folie en laat het een dag of twee rijpen voordat je het eet. Als je dat lukt.

Previous
Previous

Verse pesto

Next
Next

Okonomiyaki